skip to Main Content
934 272 228 fqcatalana@fibrosiquistica.org
ONT I CCAA Treballen En Un Pla Estratègic ‘post-COVID’ Per A Recuperar L’activitat Trasplantadora

ONT i CCAA treballen en un pla estratègic ‘post-COVID’ per a recuperar l’activitat trasplantadora

Així ho ha anunciat durant la seva novena compareixença en la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats, a la qual acudeix totes les setmanes per a informar sobre les mesures implementades pel Govern per a contenir la transmissió del virus, així com de les dades actuals de l’evolució de la malaltia.

El pla preveu la progressiva reactivació dels programes de donació i trasplantament d’òrgans, reprenent els procediments electius (no urgents), que ja s’han posat en marxa en moltes regions, i el trasplantament de donant viu. Cada centre ho fa de manera individualitzada d’acord amb la seva situació epidemiològica, si bé el punt crític és l’existència de circuits lliures de COVID-19.

La contínua adaptació dels protocols als coneixements de la malaltia i l’aposta per la recerca de l’impacte del nou coronavirus en els pacients trasplantats són uns altres dels elements del pla. En aquest sentit, el ministre de Sanitat ha comentat que, malgrat la crisi sanitària provocada pel nou coronavirus, des del passat 13 de març i fins al 19 de maig, s’han realitzat a Espanya 274 trasplantaments d’òrgans procedents de 127 donants, la qual cosa suposa una mitjana de 1,9 donants i 4 trasplantaments per dia.

En total s’han efectuat 148 trasplantaments renals, 77 hepàtics, 34 cardíacs, 11 pulmonars, tres de pàncrees-ronyó i un de fetge-ronyó. A més, durant aquest període de temps, també s’han pogut trasplantar cinc pacients renals *hiperinmunizados, gràcies al programa *PATHI.

En les últimes quatre setmanes, la millora s’ha demostrat amb l’expansió de criteris a l’hora del trasplantament i, fins i tot, s’ha realitzat el primer trasplantament renal de donant viu, programa que havia romàs inactiu durant la crisi, ja que són intervencions programades que, en general, poden postergar-se.

“En els moments més crítics de la crisi sanitària s’ha prioritzat als pacients en situació clínica molt greu perquè els que el trasplantament no pot esperar, la qual cosa es denomina ‘urgència zero’, així com els pacients difícils de trasplantar per les seves característiques immunològiques o d’un altre tipus”, ha explicat el ministre.

Així, *Illa ha informat que de tots els trasplantaments realitzats 25 han estat infantils i 30 dels pacients es trobaven en ‘urgència zero’ en les últimes 9 setmanes. “Si bé el nombre de trasplantaments durant la crisi sanitària s’ha reduït en comparació amb l’activitat habitual en el Sistema Nacional de Salut, cadascun dels trasplantaments sanitari s’ha fet en condicions d’extraordinària complexitat”, ha emfatitzat.

Dit això, *Illa ha reconegut el treball dels professionals sanitaris que han fet possible els trasplantaments, al mateix temps que ha agraït l'”enorme generositat” de la ciutadania espanyola que, malgrat les circumstàncies, ha mostrat una actitud “molt favorable” a la donació.

Pel que fa a l’activitat de trasplantaments de progenitors hematopoètics (medul·la òssia i sang perifèrica), des de març fins al 15 de maig s’han realitzat 41 trasplantaments de donants no familiars, mentre que en el mateix període de l’any anterior van ser 99.

És important destacar que, al llarg de maig, queden pendents d’utilitzar per a trasplantament productes que estan *criopreservados i que s’han enviat durant els últims dos mesos.

Quant a les donacions efectuades al nostre país, les dades de la *ONT- Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (*REDMO) també confirmen un total de 30 procedents de donant no emparentat entre l’1 de març i el 15 de maig, enfront de les 44 donacions del mateix període de 2019.

Els operatius internacionals de trasllat de progenitors hematopoètics compten amb la col·laboració de la Guàrdia Civil i *REDMO per a garantir que, malgrat les restriccions logístiques derivades de la crisi sanitària, aquests progenitors puguin arribar al seu destí per a la realització d’un trasplantament. Entre el 16 de març i el 15 de maig, a Espanya s’han rebut 39 productes i s’han enviat nou anés de les nostres fronteres.

D’altra banda, el ministre de Sanitat ha destacat la necessitat que es continuï tractant la infecció pel nou coronavirus mentre es va recuperant l’atenció sanitària de la resta de problemes de salut, els quals ha reconegut que s’han vist “relegats” durant la fase aguda de la crisi per la “reorganització urgent del sistema”.

“Totes les administracions i institucions sanitàries estem treballant per a anar reintroduint progressivament l’activitat sanitària habitual de manera segura.
Això requereix organitzar bé els circuits, escalonar l’activitat i establir protocols que garanteixin la màxima seguretat per als pacients i per als professionals sanitaris”, ha argumentat.

Així, per exemple, ha destacat la importància de reintroduir de forma escalonada la cirurgia programada ja que el retard d’una cirurgia pot condicionar el pronòstic d’algunes malalties.

Precisament per això, *Illa ha comentat que el Ministeri ha coordinat un grup de treball tècnic compost per experts de diverses societats científiques i professionals, que ha elaborat unes recomanacions tècniques per a guiar als hospitals en el desenvolupament dels seus protocols amb les “màximes condicions de seguretat”, tant per als pacients com per a professionals.

Aquestes recomanacions s’han publicat en un document tècnic que recull, entre altres coses, la necessitat de crear circuits NO-COVID-19, recomanacions per a reduir les consultes presencials i restringir el nombre de visitants, o com avaluar que els pacients que no tenen infecció activa just abans de la cirurgia.

Back To Top
×Close search
Search